10 hyvää syytä muistaa ystäviä ja asiakkaita loppuvuonna

Viime aikoina eri puolilla Suomea on saatu nauttia kauniista syksyn väreistä. Syksy on ulkoilun lisäksi oivallista aikaa myös kurkata almanakkaa ja tulevia tapahtumia – ja niitähän riittää. On pyhäpäiviä, juhlapäiviä, muistamisen päiviä, ja tietenkin joulu. Niin, Jouluaatto, tuo monelle vuoden huipentuma, on jo 12 viikon kuluttua. 12 viikkoa. Aika rientää nopeasti myös koronan vuonna. Hyvä lukija, kuluttaja tai mainostaja, kietaise mukava villaneule päälle, istutaan hetkeksi nojatuoliin ja vilkaistaan almanakkaan.

Lauantai 10.10., Aleksis Kiven päivä, suomalaisen kirjallisuuden päivä

Aleksis, oikealta sukunimeltään Stenvall – Tuusulan ja suomalaisen kirjallisuuden suuri mies. Lukeminen kannattaa aina, kuten hänen alansa kaima aikanaan tuolissaan totesi. Ikoninen Seitsemän Veljestä -teos sai pian ilmestyttyään tyrmäävän arvostelun, jonka vuoksi Kiven kustantaja lopetti kirjan myynnin. Onneksi teos jäi elämään legendana myöhemmille sukupolville tästä huolimatta.

24.10. YK:n päivä, rukouspäivä

Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin toisen maailmansodan jälkeen ylläpitämään rauhaa ja turvallisuutta. Voisiko aihe olla tänä päivänä ajankohtaisempi.

8.11. Isänpäivä

Vähän Ruotsalaisuuden päivän (6.11.) jälkeen Isänpäivä 8.11. on yksi vuoden suosituimpia muistamisen päiviä. Yhdysvalloista 40-luvulla isien muistoksi ja kunniaksi nimettyä päivää vietetään ympäri maailmaa. Ajankohta on mm. Pohjoismaissa vakiintunut puolen vuoden päähän Äitienpäivästä, mutta yleisimmin maailmassa isiä muistetaan kesäkuun kolmantena sunnuntaina.

20.11. Lapsen oikeuksien päivä

Lapsissa on tulevaisuus, sanotaan. Suomessa lasten oikeuksien päivää on Unicefin aloitteesta vietetty vuodesta 2002. Merkkipäivällä halutaan herättää keskustelua ja huomiota lasten hyvinvointiin ympäri maailmaa. Tänä vuonna merkkipäivä on almanakassa lipun kuvalla korostettuna ensimmäistä kertaa.

29.11. Ensimmäinen Adventtisunnuntai

Keskiajan lopulla uusi kirkkovuosi alkoi ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Nykyään adventti aloittaa joulun valmistelut monissa tahoissa. Joululaulut, rauhoittuminen, läheisten muistaminen – tapoja on rajattomasti.

6.12. Itsenäisyyspäivä

Suomen Tasavallan itsenäisyyttä on muistettu 6.12. jo vuodesta… Niinpä niin. Vuodesta 1919 lähtien. Vain akateemikot juhlistivat ensimmäisen itsenäisyysvuoden päivää, lähteet kertovat. Onko juhlallisempaa ajankohtaa muistaa läheisiä, perheenjäseniä, sodassa kaatuneita. Lämmin huomionosoitus kaikille maamme n. 6.500:lle elossa olevalle veteraanille, heidän tovereilleen ja omaisille.

24.12. Jouluaatto ja Joulun pyhät

Almanakan juhlallisin ja vietetyin juhla, iki-ihana joulu. Monille aika toiveiden täyttymiselle, lahjoille, muistamiselle, yhteiselle ajalle. Kristillisissä maissa jopa sodankäynti on usein haluttu keskeyttää jouluaaton ajaksi. Ja se perinteikäs Joulurauhan julistus, tuo lausuma pitkien vapaiden aiheuttamien levottomuuksien välttämiseksi jo 1300-luvulta lähtien.

Virallisten juhlapyhien lisäksi kalenteriin mahtuu myös muita teemapäiviä mm. kurpitsan juhlista (Halloween 26.11.) mustaan perjantaihin (Black Friday 27.11.). Tänään Maailman hymypäivänä – jota on vietetty vuodesta 1999 – on mainio hetki muistaa ihmisiä ympärillämme hyvillä teoilla ja kohteliaisuuksilla. Hyviä syitä monenlaiseen toimeliaisuuteen löytyy almanakasta jokaiselle.

Voimia ja menestystä teille kaikille loppuvuoteen sekä tietenkin hyvää korvapuustin päivää 4.10.!

Kuva: Chris Lawton


by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *