Onko bussissa puoli tyhjää vai puoli täyttä?

Mainostajien luoviessa pitkin koronakriisin runtelemaa markkinaa, kulttuuri- ja matkailualojen lisäksi myös joukkoliikenne on ollut usein uutisoinnin keskiössä. Kysellessäni matkustajamääriä muutamilta sidosryhmiltämme sorruin lähes huomaamatta ajattelemaan vain heikentymisen määrää, enkä sitä, paljonko oli jäljellä. Onko lasi, tai bussi, siis puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi?

Tässä kirjeessä luki alun perin matkustajamäärien vähentymisestä noin 30 prosentin verran, jolloin matkustajista oli jäljellä vielä suurin osa, noin 70 prosenttia. Viimeisimmän tiedon mukaan HSL-matkustajien määrä on laskenut noin 40 prosenttia vuoden takaisesta (HSL tiedote 16.9.2020), eli edelleen noin 60 prosenttia matkustajista on arjen joukkoliikenteessä. Haluamme avoimella viestinnällä tukea mainostajia ja heidän mediakumppaneitaan päätöksenteossa ajankohtaisella tiedolla lukujen numeerisesta arvosta riippumatta. Mainostajien toimeliaisuus onkin pitkin loppukesää ja alkusyksyä vähitellen lisääntynyt, eli mainostajien luottamus tulevaan on kohentunut keväästä.

Lähteitä matkustaja- tai yleisömäärien kartoittamiseen on vaihtelevasti. Julkisia lähteitä ovat esimerkiksi Väyläviraston karttatilastot tai monista tietosuojakysymyksistä viime vuosina kuumotettu Google, joka julkaisee viikoittain tietoja yleisömääristä eri kaupunkialueilla ympäri maailmaa. Googlen Mobility Report raportoi paikkatietoihin perustuvaa yleisömäärää viime tammikuun viiden viikon vertailuarvoon. Näiden tietojen perusteella esimerkiksi Helsingissä joukkoliikennekeskittymissä olisi tällä hetkellä noin kolmanneksen vähemmän yleisöä tammikuun vertailuarvoon nähden – eli jäljellä on edelleen 70 prosenttia. Johtopäätöksiä näistä luvuista tehdessä on hyvä huomioida monia muuttujia, joista Google sivustollaan muistuttaa. Palvelusta voi hakea tilastoja oman kaupungin tai maakunnan nimellä: Google Mobility Report.

Ihmiset ovat edelleen kaupungilla ja liikenteessä. Yleisöä on vähemmän kuin vuosi sitten, tosin enemmän kuin keväällä. Elpyminen on hidasta, mutta suunta on parempaan päin – realiteetteja vähättelemättä ja heikentynyttä tilaa liioittelematta. Kyselykierros muistutti oman asenteen merkityksestä: vallitsevasta ympäristöstä piirtyy itselle juuri sellainen kuva, kuin minkälaisen sinne piirtää. Edesmennyt ruotsalainen professori Hans Rosling tutki kansakuntien terveyttä ja vaurautta, häntä lainaten: Asiat saattavat olla huonosti, mutta menemme parempaan suuntaan.

Voimia työhön ja arkeen – muistakaa kasvomaskit joukkoliikenteessä,

Marcus Öhrling
toimitusjohtaja


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *