Siirry suoraan sisältöön

Uusi selvitys paljastaa: tartunnan riski minimaalisen pieni joukkoliikenteessä

VTT teki selvityksen joukkoliikenteen tartuntariskistä, ja tulokset ovat hyvin rohkaisevia: maskeja käytettäessä ja turvavälejä noudatettaessa tartuntojen riski on minimaalisen pieni.

Myös keskimäärin lyhyet matka-ajat sekä hyvä ilmanvaihto ovien avautuessa tiheästi pysäkeillä pienentää riskiä entisestään.

Joukkoliikenne toimii tälläkin hetkellä, mutta sen käyttö tulee varmasti lisääntymään entisestään tulevina kuukausina. Valpas mainostaja saa nyt käyttöönsä todella tehokkaan ulkomainoskanavan erittäin kilpailukykyisillä hinnoilla!

Hiljaisuus on suojaksi

VTT:n selvityksessä tutkittiin yli kahden metrin päähän kulkeutuvien hiukkasten määrää ilmassa ja niiden merkitystä joukkoliikenteen terveysturvallisuudelle. 

Jos matkustajat käyttävät joukkoliikenteessä maskeja, tartuntojen riski yli kahden metrin etäisyydellä on minimaalisen pieni. Joukkoliikenteelle tyypillinen tapa matkustaa hiljaisuudessa on myös eduksi: äänekäs henkilö erittää pisaroita jopa nelinkertaisesti hiljaiseen verrattuna.

”Maskien käytön lisäksi olisi hyvä pitää etäisyyttä mahdollisuuksien mukaan, sillä se vähentää pisara- tai lyhyen kantaman ilmavälitteisten tartuntojen riskiä. Hyvä käsihygienia taas pienentää kosketustartunnan riskejä”, kertoo tutkija Ilpo Kulmala VTT:ltä.

Myös ilman vaihtumisella liikennevälineessä on merkitystä sille, miten paljon hiukkasia on ilmassa. Liikennevälineen ovien avaaminen pysäkillä voi vähentää ilman aerosolipitoisuutta jopa kolmanneksella. Kaupunkijoukkoliikenteessä ilma vaihtuu jo luonnostaan varsin hyvin; pysähdyksiä on usein, jolloin ovet avautuvat taajaan myös normaalitilanteessa.

Lisäksi yhdessä liikennevälineessä tehtävät matkat ovat tyypillisesti verraten lyhyitä – keskimääräinen matka-aika HSL:n liikenteessä on raitiovaunuissa 9 minuuttia, metrossa 11, junassa 12 ja bussissa 14. Tämä pienentää tartuntariskin erittäin pieneksi, kun noudatetaan turvallisuusohejita.

Maskeja käytetään HSL:n joukkoliikenteessä tällä hetkellä varsin ahkerasti. Niitä käyttää noin 80 prosenttia matkustajista.

”Kiitos matkustajillemme turvaohjeiden noudattamisesta. Pyrimme edelleen takaamaan turvallisen ja luotettavan joukkoliikenteen, kuten tähänkin asti”, kertoo HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

Lähde: HSL https://www.hsl.fi/hsl/uutiset/uutinen/2021/02/maskien-kaytto-ja-ilman-vaihtuminen-parantavat-terveysturvallisuutta-joukkoliikenteessa